Mutfaktan

Arama Çubuğu

19 Kasım 2013 Salı

HAŞHAŞLI KIVIRMA


Tel tel güzel bir çörek veya börek

Malzemeler:

1 su bardağı ılık su
2 su bardağı ılık süt
1 paket yaş maya
1 yumurta (sarısı üzerine)
1 yemek kaşığı şeker
1 yemek kaşığı tuz
Yumuşak olacak kadar un
İçine:
1 su bardağı ceviz içi
1.5 su bardağı haşhaş ezmesi
1 su bardağı sıvı yağ

Yapımı:

Maya ve şekeri ılık suda eritiniz. Süt, yumurta akı ve tuz ekleyiniz. Aldığı kadar unu ilave edip ele yapışmayan yumuşak hamur yoğurunuz. Üzerini örterek 2 misli kabarıncaya kadar mayalandırınız. Haşhaş ezmesi, iri parçalanmış ceviz ve sıvı yağ karıştırınız. (Haşhaş ezmesi katı ise biraz daha sıvı yağla açabilirsiniz.) Mayalanan hamuru 3 parçaya bölünüz. Her bezeyi tek tek oklava ile açınız. Fazla ince olmasın. Birinci hamurun üzerine haşhaşlı harçtan kaşık yardımıyla her tarafına gelecek şekilde sürünüz. 2. hamuru 1. hamurun üzerine serip 3. hamuru da bunların üzerine koyunuz. Yufkaları ortadan ikiye bölüp üst üste koyunuz. Böylece 6 kat üst üste hamur olacak. Hamurlardan iki parmak kalınlığında şeritler kesip elinizle sağa ve sola çevirerek burup inceltiniz. Yağlı tepsiye kendi etrafında döndürerek sarınız. Diğer hamurları da aynı şekilde hazırlayıp ilk hamurun etrafına dolayınız. 10-15 dk tepside bekletip üzerine yumurta sarısı sürünüz. 180 derecede kızarana kadar pişiriniz.

1 yorum:

  1. Bu ne kadar harika görünüyor, Eminim tadı da görüntüsü gibi güzeldir fatmacım!..Güliz galga

    YanıtlaSil