Mutfaktan

Arama Çubuğu

10 Nisan 2014 Perşembe

HAŞHAŞLI MERCİMEKLİ BÖREK (YALANCI AFYON BÜKMESİ)


İsminin yalancı olduğuna bakmayın çok lezzetli bir börek. Bugünkü misafirlerim için yaptım bu böreği. Misafirlerimde çok beğendiklerini dile getirdiler.


Malzemeler:

4 adet yufka
1,5 su bardağından 2 parmak eksik yeşil mercimek
2 soğan
1 tutam maydanoz
Karabiber
Pulbiber
Tuz
3 yemek kaşığı sıvıyağ
Sosu için:
1 su bardağı haşhaş ezmesi
1,5 su bardağından 1 parmak eksik sıvıyağ

Yapımı:

Yeşil mercimeğin üzerini biraz geçecek kadar su koyup haşlayınız. Soğanları yemeklik doğrayınız. Ayrı bir tavaya koyunuz. Üzerine 3 yemek kaşığı sıvıyağ ilave edip kavurunuz. Haşlanmış yeşil mercimeği soğanların üzerine ekleyip kavurunuz(Mercimeğin suyunu süzünüz.). Baharatları ve doğranmış maydanozu ekleyip ocağı kapatınız. Soğumasını bekleyiniz. Sosu için haşhaş ezmesi ve sıvı yağı güzelce karıştırınız. İlk yufkayı seriniz yağlı haşhaş ezmesinden her yerine sürünüz. 2. yufkayı da ilk yufkanın üzerine seriniz. Yine haşhaş ezmesinden sürünüz. Sigara böreği keser gibi ister 12 ister 16 parçaya kesiniz. Geniş kenarına mercimekli iç harcı koyup sigara böreği gibi sarınız. Diğer 2 yufka içinde aynı işlemi uygulayınız. Böreklerin üzerine haşhaşlı sıvıyağ karışımından sürünüz. Vaktiniz varsa 3-4 saat bu şekilde bekletiniz. 200 derecede kızarana kadar pişiriniz. Afiyet Olsun...


1 yorum:

  1. sen yaparsında güzel olmazmı? ablaların engüzeli... Ailemizin bayan oktay ustası :)

    YanıtlaSil